Kategorier
Nyheter

Detaljert informasjon om Danmarksturen

Avreise til Danmark og Aarhus nærmer seg. Her får du all informasjonen du trenger om turen.

NB: Les hele dette infoskrivet nøye. Skrivet innholder viktig informasjon om Danmarksturen 2019 som er av stor betydning både for den enkelte som skal reise og for foreldrene.

1       Innledning

Nygaards Bataljon legger snart ut på nok en historisk reise. For 25. gang skal korpset på buekorpstur. Den første turen var i 1914 og gikk til Oslo.

For tredje gang i korpsets historie skal vi reise til Bergen bys offisielle vennskapsby i Danmark, Aarhus. Det er i år 50 år siden den første turen til Aarhus i 1969. Den forrige turen til Aarhus var i 2012. På årets tur deltar 53 nygaardsgutter, samt 7 voksne reiseledere (inkludert egen lege).

2       Avreisen – viktige opplysninger

Avreisedagen er mandag 24. juni 2019. Alle stiller presis kl. 11.30 i full uniform med galla på Løven.

Deltakerne må spise god frokost før fremmøte. Det blir først lunsj ombord i båten ca. kl. 14.00.

På Løven står biler klare til å ta imot deltakernes bagasje. Bagasjen blir kjørt til Hurtigruteterminalen/Sukkerhusbryggen hvor Danmarksbåten går fra. Det er viktig at bagasjen leveres inn på Løven, fordi avkryssing av deltakerne og bagasje vil skje på Løven. På Løven vil det også bli utdelt en individuell bagasje-tag til hver deltaker, som må festes på bagasjen.

Etter mottak av bagasjen, stilles det opp. Korpset marsjerer fra Løven til Hurtigruteterminalen.

Kl. 12.30 er det innsjekk og ombordstigning på båten. Båten legger fra kai 13.30. Billetter deles ut til den enkelte på Hurtigruteterminalen i forbindelse med innsjekk.. Båten ankommer Hirtshals (Danmark) morgenen etter, tirsdag 25. juni 2019, kl. 07.30.

3       Pakkeliste – huskeliste!

Generelt bør guttene pakke lett, og ikke ta med seg for mye. Husk at det er full sommer, og normalt godt og varmt. Ikke ta med bærbare PCer, Ipad’er el. Slikt utstyr kan bli skadet eller mistet, og det vil ikke være tid til spilling osv. Mobiltelefon med lader kan man ta med.

Hver gutt bør helst kun ha ett stykk bagasje (én bag/koffert/ryggsekk) med seg, evt. en liten sekk/gymbag i tillegg, til utflukter. Bagasjen må være godt merket med navn og telefonnummer.

  

Her er en pakkeliste for turen:

Fullt uniformsantrekk:

 • Uniformsjakke og uniformsbukse
 • Alle hederstegn, inklusiv turmedaljen fra Danmarksturen i 2012 for de som har den.
 • 1 (2) hvite skjorter til uniformen.
 • Sort slips
 • Buekorpslue
 • Belte (for de guttene som bruker det på uniformsbuksen)
 • 1-2 par svarte sokker
 • Svarte sko (nypussede)
 • Bue med buebånd og kogger
 • Tromme, bandolær og stokker for slagerne.
 • Sabel, sabelgeheng og portepé for offiserene.
 • Kleshenger til å henge opp uniformen
 • Ytterjakkene (regnjakkene) til uniformen tas ikke med. Dersom det blir regn vil vi heller tilpasse marsjprogrammet.

Sivile antrekk:

 • Undertøy
 • Sokker (minst 4 par, hvorav 1-2 par sorte sokker til uniformen)
 • 1 Bukse/jeans
 • 1 Shorts
 • 1 Badeshorts
 • 1 Skjorte
 • 1-2 t-skjorter (alle guttene vil får en Nygaards t-skjorter som gave på båten)
 • Treningstøy – det blir mye idrett denne uken.
 • Joggesko/fotballsko
 • Lette sko
 • Genser eller lett sommerjakke – hvis det skulle bli kaldt en dag.

Annet:

 • Hygienesaker:
  • Tannbørste
  • Hårgele/hårvoks
  • Evt. deodorant/barbersaker el.
  • Eventuelle medisiner
 • 1 Håndkle til daglig bruk og 1 til bading.
 • Sovepose, lakenpose eller dyne og pute med sengetøy. Alle vil få låne et liggeunderlag/skummadrass (70 x 200 cm) på Risskovhallen. Alle bør ta med laken/overtrekk til å legge over madrassen.
 • Evt. liten gymbag/sekk til utflukter og lignende
 • Evt. solbriller
 • Mobiltelefon med lader
 • Lommebok med lommepenger (danske kroner) evt. bankkort

(Tannkrem, såpe, shampo og solkrem vil korpset medbringe og dele ut gratis til alle. Dette trengs ikke å taes med!)

4       Pass og legitimasjon

Det er i passfrihet mellom de nordiske landene. Deltakerne trenger derfor ikke å ha med pass på turen. Deltakerne over 18 år skal likevel ha med pass, førerkort eller annen offentlig legitimasjon fordi Fjord Line vil kunne kreve det fremvist fra voksne.

Det er heller ikke krav om at man har med Europeisk helsetrygdkort. Nordiske statsborgere har samme rett til helsehjelp i andre nordiske land som landets egne innbyggere, også uten kortet. De som likevel vil bestille kortet kan gjøre det på: https://tjenester.nav.no/helsetrygdkort

5       Reiseforsikring

Ved signering av påmeldingsskjemaet har deltakeren og de foresatte bekreftet at vedkommende deltaker/familie har egen reiseforsikring for turen. De fleste guttene er forsikret gjennom foreldrenes ulike forsikringsordninger. Hvis dere er i tvil, undersøk med forsikringsselskapet.

6       Egenandel og lommepenger

Turen er et betydelig økonomisk løft for en frivillig barne- og ungdomsorganisasjon som Nygaards Bataljon. Egenandelen på kr 3.000,- per gutt er satt så lavt som mulig for å gi flest mulig anledning til å delta. Den reelle kostnaden per deltaker er over det dobbelte. Dette dekkes av korpsets innsamlede midler, gamlekarforeningen, offentlige tilskudd og støttespillere.

Turen er en «alt inkludert tur» hvor alle nødvendige utgifter er dekket. Følgende er dekket: reise tur/retur til Danmark, all transport i Danmark, all overnatting/opphold, alle måltider (frokost, lunsj, middag og kvelds), alle aktiviteter i Danmark, som Legoland og Djurs sommerland, tur-t-skjorte og caps (utdeles på båten på avreisedagen).

Selv om turen er en «alt inkludert tur», kan noe lommepenger likevel være hyggelig å ha for guttene, slik at de kan kjøpe seg suvenirer, snop, leker eller lignende i Danmark. Det er ikke fastsatt normer for størrelsen på beløpet. Dette vil variere mye avhengig av guttens alder, hva vedkommende eventuelt har tenkt å kjøpe i Danmark osv. Det må derfor bli en individuell vurdering mellom foreldre og barn hva som eventuelt er et fornuftig nivå på lommepenger.

7       Turkasserer – egen «bank» for deltakerne

Det er etablert en ordning med en «turkasserer» for turen. Dette er en voksen reiseleder. Ved turens begynnelse kan deltakeren gjøre et «innskudd i banken» og deretter foreta «uttak i banken” utover i uken. På denne måten kan man sikre at pengene oppbevares trygt og at de disponeres forsvarlig gjennom uken.

Innskudd kan gjøres på avreisedagen. Eventuelt kan man ringe turkassereren og avtale overlevering av penger i dagene før avreise. Vi ber om at det leveres danske kroner (DKK). Alle uttak blir i DKK.. Danske kroner kan også benyttes ombord på MS Bergensfjord. Ordningen er helt frivillig og det er opp til den enkelte å benytte den eller ikke. Kasserer er Stig Walter Sætre (mob: 982 98 298).

8       Bankkort

Vi anbefaler at de guttene som har eget bankkort, benytter dette i stedet for å ta med kontanter. Mange ungdomskort er satt opp med utenlandssperre. Husk at denne eventuelt må skrues av i nettbanken for at kortet skal kunne benyttes utenfor Norge. Kontakt banken ved spørsmål om dette.

9       Innkvartering/overnatting

I Danmark skal vi bo på Risskov Idrettspark/Aarhus Idrettshøyskole. Guttene skal sove på madrasser i gymsaler. Hver gymsal deles igjen opp i soner pelotongsvis. Anlegget er et av Nordens største idrettsanlegg med 12 fotballbaner, tennisbaner, svømmebasseng, friidrettsstadion, volleyball-, basket- og håndballhaller. I tillegg finnes det turn- og trampolinehaller, styrkerom og mye, mye mer. Risskovhallene ligger ca. 10 minutter med buss eller 30 minutter til fots fra Aarhus sentrum. Det er også en stor kantine på området som kan lage mat til 200 personer samtidig – her skal vi spise de fleste av måltidene. Idrettshøyskolen er kjent for å ha et veldig godt, dansk kjøkken.

Alle får låne et liggeunderlag/skummadrass (70 x 200 cm) på Risskovhallen, men alle må selv ha med sovepose/lakenpose eller dyne og pute. Alle bør i tillegg ta med laken/overtrekk til å legge over skummadrassen.

10      Turlege og medisinsk ansvarlige

Det vil være egen lege med på hele turen. Noen uker før avreise vil alle få tildelt et helseopplysningsskjema som skal fylles ut og leveres til turlegen eller sjefen før avreise.

Legen vil bistå med all løpende oppfølgning og eventuell førstehjelp på turen. Legen vil også ha med et betydelig utvalg medisiner og annet medisinsk utstyr. Medisinsk ansvarlig, lege Idun Augland, kan kontaktes på mob: 412 77 852.

11      Foreldre, besteforeldre, søsken og andre som reiser til Danmark samtidig

Turen er i utgangspunktet kun for medlemmene i Nygaards Bataljon. Formålet med turen er å fremme kameratskapet og vennskapet, og utvikle selvstendighet og selvtillit hos den enkelte i korpset. Det er derfor et mål i seg selv at de aktive får være sammen, uten at foreldre, familiemedlemmer og andre hele tiden er tilstede. Slik har Nygaards buekorpsturer alltid vært, siden den første turen til Oslo i 1914.

Vi ønsker imidlertid alle som skal reise sammen med korpset hjertelig velkommen til å være med på følgende aktiviteter:

 • Reisen tur/retur Danmark med MS Bergensfjord. Eksterne må i utgangspunktet selv ordne med billett hos Fjord Line. Korpset har noen ekstra 4-mannslugarer som foreldre etc. kan overta mot å betale billettprisen. Kontakt reiseleder Christopher Brun (mob: 48 19 00 48) for informasjon om dette.
 • Tirsdag 25. juni, kl. 18.00: Generalprøve på oppvisningen. Sted: Fotballbanene på Risskov-området.
 • Onsdag 26. juni, kl. 11.15-14.00. Marsj fra Den Gamle By til Bispetorvet. Oppvisning og parade. Offisiell mottakelse i rådhuset i Aarhus. Se punktet under om påmelding til den offisielle mottakelsen.
 • Torsdag 27. juni, kl. 10.00-16.00: Djurs sommerland.
 • Fredag 28. juni, kl. 10.30-16.00: Legoland.
 • Fredag 28. juni, kl. 18.30. Grillmiddag på Indrettshøyskolen.
 • Ankomst Bergen og avslutning på Løven, søndag 1 juli, ca. kl. 12.30.

Merk at vi ikke kan tilby busstransport innad i Danmark for andre enn turens deltakere, med mindre det avtales spesielt.

12      Mottakelse i Aarhus rådhus onsdag 26. juni

Aarhus er Bergen bys offisielle vennskapsby i Danmark. Korpset er offisiell gjest i Aarhus under oppholdet.

Onsdag 26. juni skal vi marsjere gjennom byens gater og holde oppvisning for Borgermesteren i Aarhus. Varaordføreren i Bergen kommune vil også delta i denne forbindelse. I tillegg vil ambassadør Aud Kolberg fra Den kongelige norske ambassade i København delta.

Oppvisningen vil holdes på Bispetorvet ved Aarhus domkirke ca. kl. 11.30. Etter oppvisningen skal korpset marsjere til Rådhuset i Aarhus, hvor Borgermesteren inviterer til offisiell mottakelse for guttene. Også foreldre, søsken, gamlekarer osv. som er med til Danmark, kan være med på mottakelsen.

På mottakelsen må man kle seg litt pent. Guttene er selvsagt i uniform, men andre må stille i litt pene klær (ikke shorts, t-skjorter, joggesko, sandaler eller treningsklær el). Bukse og skjorte, evt med jakke/blazer er passende. Slips er ikke nødvendig. Gamlekarer som ønsker å være med bærer sine hederstegn.

På mottakelsen blir det taler, gaveoverrekkelser og servering av fingermat og diverse drikkevarer. Mottakelsen varer fra ca. kl. 12.30 til kl. 13.45.

Av hensyn til serveringen må alle utenom de aktive og reiseledere melde seg på til mottakelsen. Påmelding skjer ved å kontakte: 1. kompanisjef Erik Jørgensen på tlf 951 27 559. Påmeldingsfristen er onsdag 19. juni 2019.

13      Hjemreisen – viktige opplysninger

Hjemreisedag fra Danmark er lørdag 29. juni 2019. Båten har avgang fra Hirtshals kl. 20.00. Ankomst Bergen/Skoltegrunnskaien er søndag 30. juni, kl. 12.30. Turen avsluttes med parade på Løven ca. kl. 13.30.

14      Kontaktinformasjon

Ved spørsmål om turen kan personene under kontaktes. I Danmark vil sjefene ha svært mange oppgave og mye ansvar. Dersom foreldrene skal kontakte offiserer i Danmark, anbefales det at man kontakter en av kompanisjefene.

Reiseledere/Hovedkomiteen

Sjef Nikolas Sætre (+47) 98 15 35 08
1. kompanisjef Erik Jørgensen (+47) 95 12 75 59
2. kompanisjef Egil Andreas Lia (+47) 46 96 25 79
Turlege/dr. med. Idun Augland (+ 47) 41 27 78 52
Reiseleder/sykepleier Ingelin Flo (+47) 99 56 75 50
Reiseleder/programansvarlig Christopher Brun (+47) 48 19 00 48
Reiseleder/kasserer Stig Sætre (+47) 98 29 82 98
Reiseleder/fotograf Knut Georg Flo (+47) 94 48 38 38
Reiseleder Mads Olav Flo (+47) 90 22 41 48
Reiseleder Elin Makarewicz (+ 47) 92 29 19 15